The Whitney Museum at Gansevoort

The Whitney Museum at Gansevoort

The Renzo Piano Building Workshop's new Whitney Museum headquarters is a factory raised above the ground that on one side holds a dialogue with New York and on the other faces onto New Yersey. This monolith weighs 28.000 metric tons but flies because it projects itself upward, letting Gansevoort Street spread out and enter inside it allowing the building to be invaded by the street. This means recognizing the civic value of a place for culture and art, making it a transparent and accessible space, not an elitist one.

Project data

Design

2007 - 2011

Construction

2012 - 2015

Site area

3925 m2

Total floor area

20438 m2

Internal exhibition area

4600 m2

External exhibition area

1200 m2

Height

84 m

Floors

9

Theatre

170 seats

Awards and certificates

LEED Gold

Credits

Client

The Whitney Museum of American Art

Architect

Renzo Piano Building Workshop, architects in collaboration with Cooper Robertson & Partners (New York)

Consultants

Robert Silman Associates (structure); Ove Arup & Partners (building services and daylighting studies)