Spazio musicale per l'opera prima 'Prometeo'

Spazio musicale per l'opera prima 'Prometeo'

For the representation of Luigi Nono's work, a demountable wooden structure was produced, conceived as a giant musical instrument for which the techniques of liuteria and naval shipbuilding were used because only in marine technology is used lamellar wood to construct objects of such dimensions. Prometheus was a very special experience because of the work and the work and was thus part of the same creative process

Project data

Design

1983

Construction

1984

Area of structure

915 m2

Height of the structure

14.5 m

Seats

400

Credits

Client

Ente Autonomo Teatro alla Scala

Architect

Renzo Piano Building Workshop architects

Consultant

Favero & Milan (structure); L. Nono (music); M. Cacciari (text); C. Abbado (director), with: R. Cecconi